Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Keskittymiskyvyn, tarkkaavuuden sekä impulssikontrollin satunnaiset vaikeudet ovat yleisiä. Nämä johtuvat mm. kokonaisvaltaisesta elämäntilanteen kuormittumisesta, stressitekijöistä, mielialanvaihteluista tai unihäiriöstä.

    Keskittymisvaikeudet ovat yleinen ilmiö, jossa henkilöllä on vaikeuksia ylläpitää tarkkaavaisuuttaan tai keskittyä yhteen tehtävään pidemmän aikaa. Tämä voi ilmetä esimerkiksi siten, että huomio herpaantuu helposti, tehtävien loppuunsaattaminen on haastavaa tai monien asioiden hallinta tuntuu ylivoimaiselta. Keskittymisvaikeuksia esiintyy kaikenikäisillä, mutta erityisesti ne voivat olla haaste koululaisille ja opiskelijoille sekä kiireellisessä työelämässä oleville aikuisille.

    Keskittymisvaikeudet voivat johtua monista eri tekijöistä, kuten:

    1. Ympäristötekijät: Häiritsevä ympäristö, melu, runsas teknologian käyttö tai jatkuvat keskeytykset (esim. ilmoitukset puhelimessa) voivat heikentää keskittymiskykyä.
    2. Fyysiset ja psyykkiset tekijät: Stressi, univaje, ahdistus ja masennus ovat kaikki tekijöitä, jotka voivat haitata keskittymiskykyä. Myös fyysinen uupumus, kuten unenpuute tai ravitsemukselliset puutteet, voivat heikentää tarkkaavaisuutta.
    3. Motivaatio ja kiinnostus: Jos tehtävä koetaan tylsäksi tai merkityksettömäksi, siihen voi olla vaikea keskittyä. Vastaavasti motivoitunut ja mielenkiintoa herättävä tehtävä voi helpottaa keskittymistä.
    4. Neurologiset ja neuropsykiatriset syyt: Esimerkiksi ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö) on aivojen ja keskushermoston poikkeavaa toimintaa, joka aiheuttaa yleensä pitkäaikaisia, lapsuudesta aikuisuuteen saakka kestäviä keskittymisvaikeuksia. Vaikeuksiin ja niiden voimakkuuteen voivat vaikuttaa kaikki yllä mainitut keskittymistä häiritsevät tekijät. Neurologisiin syihin liittyy usein myös aistitiedon häiriöitä, kuten ääni, tunto yli- ja/tai aliherkkyyksiä.

    Keskittymisvaikeuksien oireita voivat olla esimerkiksi:

    • Huomion herpaantuminen helposti
    • Unohtelu ja vaikeus muistaa yksityiskohtia
    • Haasteet tehtävien aloittamisessa ja loppuunsaattamisessa
    • Useiden asioiden hallitseminen samanaikaisesti tuntuu ylivoimaiselta
    • Ympäristön ärsykkeistä häiriintyminen

    Kiireinen arki, opiskelun ja työelämän vaatimukset sekä runsas älylaitteiden ja median käyttö voivat johtaa hankinnaiseen keskittymisvaikeuteen. Siitä käytetään lyhennettä ADT eli Attention Deficit Trait.

    ADT:n oireet muistuttavat hyvin paljon ADHD:n oireita. Ylikuormittuneet aivot sopeutuvat herkästi nopeisiin siirtymiin, jolloin asioihin syventymisestä ja rauhoittumisesta tulee vaikeaa. Tämä voi johtaa seuraaviin oireisiin:

    • stressin tunne
    • ylivirittäytyneisyys
    • tehtävien kasaantuminen
    • univaikeudet

    Tällaiseen hankinnaisen tarkkaavaisuushäiriön kehittymiseen menee tavallisesti viikkoja tai jopa kuukausia. Toipuminen edellyttää omien toimintatapojen muuttamista ja vie aikaa.

    Perehdy oheiseen omahoito-ohjelmaan, josta saat tietoa keskittymiskyvystä ja keinoja parempaan keskittymiseen. Sen avulla pääset pysähtymään keskittymiseen liittyvän huolesi äärelle, korjaamaan toimintatapojasi. Keskittymisvaikeuksien omahoito-ohjelma sopii kaikille, myös heille, joilla voi olla ADHD.

    Keskittymisvaikeuksien-omahoito-ohjelma(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Voit tehdä oman pohdinnan tueksi Työterveyslaitoksen KYKYVIISARI- kyselyn, jonka avulla työikäinen henkilö voi arvioida omaa työ- ja toimintakykyään. Jos Kykyviisari-kyselyn antama tulos kertoo haasteista, tulosta tai tallenna tulokset itsellesi kuvana myöhempää käyttöä varten.

    Toimintakyvyn testi KYKYVIISARI(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Toimintakykyyn liittyvien oireiden on aiheutettava merkittävää haittaa arkeen, joka on selkeä merkki siitä, että tilannettasi on hyvä arvioida lisää ja selvittää onko oireidesi taustalla mahdollisesti neurokehityksellinen häiriö tai jokin muu mielenterveyden häiriö.

    Jos kuitenkin pohdit ADHD:n mahdollisuutta, mieti etukäteen, mitä haluat tutkimuksilta tai hoidolta? Saatko elämääsi lisäarvoa diagnoosista, lääkityksistä tai kuntoutuksesta? Hyödytkö kenties enemmän arjen tuesta?

    Aikuisen, yli 18-vuotiaan ADHD: