Kuntoutus
Sivun sisältö:
Kuntoutus voi olla monimuotoista ja tarpeen mukaan koostua erilaisista toisiaan täydentävistä ryhmä- tai yksilöinterventioista. Kuntoutuksen keskeinen tavoite on ADHD:n aiheuttaman haitan vähentäminen ja toimintakykysi kohentaminen.
Kun alat nähdä ADHD-piirteesi osana itseäsi – ei vain heikkoutena, vaan ominaisuutena, johon voit itse vaikuttaa – olet valmis muutokseen, jossa sekä vahvuutesi että haasteesi otetaan huomioon. Näin voit kehittyä ja rakentaa tasapainoisempaa elämää. ADHD:sta saat tietoa jo tutkimusprosessin aikana ja sitä voidaan syventää vielä diagnoosin jälkeen muutamalla tapaamisella. Myös läheisesi hyötyvät tiedon saamisesta, siksi suosittelemme heidän mukaan ottamistaan jo tutkimusvaiheessa tiedon lisäämiseksi.
ADHD- liiton opas Aikuisen arki toimimaan(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), on monipuolinen opas arjen haasteiden sujuvoittamiseksi. Opasta voit joko seurata itse tai käydä yhdessä työntekijän kanssa läpi.
Kajaanissa tutkimuksen tehnyt ammattilainen tai psykiatri voi suositella osallistumista mielenterveys- jä päihde yksikön NEUROKIRJOLLA – ryhmään, joka on ammattilaisten ohjaama psykoedukatiivinen, tietoa lisäävä, vertaistuellinen ryhmä.
Lääkehoidon tarve arvioidaan aina yksilöllisesti ja se on täydentävää hoitoa. Lääkehoito voi lievittää ADHD-oireita ja parantaa toimintakykyäsi, mutta se ei ole ainoa hoitomuoto. Lääkehoito vaatii alkuvaiheessa seurannan niin hyötyjen kuin mahdollisten haittavaikutuksien vuoksi. Lisäksi voit harjoitella parempia arjen- ja elämäntapojen hallintakeinoja mm. hyödyntäen Mielenterveystalon aikuisten omahoito-ohjelmia(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Lisäksi on hyvä harjoitella elämäntapojen ohjausta ammattilaisen tukemana.Â
Lääkehoidon tehoa ja sopivuutta seurataan säännöllisesti ja siihen kuuluvat verenpaineen seuranta sekä hyötyjen ja haittavaikutuksien seuraaminen. Jos lääkettä käytetään päivittäin, suositellaan vähintään kerran vuodessa pitämään 1–4 vuorokauden mittainen tauko, jonka aikana arvioidaan lääkehoidon jatkamisen tarpeellisuutta. Lääkityksen aikana asiakkaan on tärkeää seurata verenpainettaan säännöllisesti mittaamalla se kerran kuukaudessa ja kirjaamalla tulokset ylös. Ammattilainen ohjaa myös verenpaineen omaseurantaan.
Lääkehoitoa seurataan hoitotasolle mielenterveys- ja päihdeyksikössä, jonka jälkeen ADHD kontrollit, reseptin uusiminen ja lääkehoidon jatkumisen tarpeellisuus arvioidaan muussa perusterveydenhuollon yksikössä (YTHS, työterveys, oma terveysasema). Lääkehoitoa ja sen vaikuttavuutta tulee seurata ja arvioida vuosittain.Â