Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    Arjen tukena voi olla monenlaisia asioita. Järjestöillä on paljon erilaisia palveluita. Täältä löydät vinkkejä, jotka voivat auttaa arjen sujuvuudessa.

    ADHD-liiton sivuilta löydän laajaa tietoa ADHD:stä.

    ADHD-liitto tarjoaa monipuolisen kattauksen erilaisia kurssimuotoja eri kohderyhmille, kuten aikuisille, pariskunnille ja vanhemmille. 

    Kurssit – ADHD-liitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Vertaistuki on tutkimuksien mukaan vaikuttava tuki jaksamiselle ja elämänhallinnalle. ADHD- liitolla on verkossa toimivia vertaistuellisia kanavia sekä ryhmiä.

    Vertaistuki – ADHD-liitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    YTY-luotsit – ADHD-liitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Toivo-sovellus – ADHD-liitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Yhdistyksen toiminnan periaatteina ovat aikuisten tarkkaavaisuushäiriöisten tukeminen ja elämänlaadun kohottaminen. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia tarkkaavaisuushäiriöisten aikuisten yhdyssiteenä ja edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta.

    ADHD-Aikuiset(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Erilaisten oppijoiden liitosta saat tietoa oppimisvaikeuksista sekä vinkkejä tukimuotoihin ja välineisiin liittyen. Sieltä voit kysyä myös neuvontaa ja ohjausta sekä he järjestävät erilaisia tapahtumia sekä koulutuksia. Erilaisten oppijoiden liitto tekee myös vaikuttamis- ja edunvalvontatyötä.

    Erilaisten oppijoiden liitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Joskus on vaikea löytää tietoa siitä, mikä asia kuuluu millekin virastolle tai viranomaiselle tai et löydä niiden yhteystietoja. Silloin saat apua Kansalaisneuvonnasta. Kaikille avoin, julkisten palveluiden käyttöön opastava neuvontapalvelu vastaa kysymykseesi. Kansalaisneuvonta on tukipalvelu, joka neuvoo ja ohjaa oikean viranomaisen luokse. Apua saat myös sähköisten palvelujen käyttöön.

    Voit soittaa Kansalaisneuvontaan, kysyä chatissä tai sähköisellä lomakkeella tai jos sinulla on puhe- tai kuulovamma, voit lähettää kysymyksen tekstiviestinä. Puhelusta tai tekstiviestistä maksat vain operaattorisi paikallisverkko-, matkapuhelin- tai tekstiviestimaksun. Itse palvelu on maksuton. Kyselyihin vastataan suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Kansalaisneuvonta palvelee maanantaista perjantaihin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.  

    Yhteystiedot ja lisätietoa saat täältä Kansalaisneuvonta | Digi- ja väestötietovirasto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Jos toivot tukea arkeen, työllistymiseen tai opiskeluun liittyvissä asioissa sekä kaipaat yhteisöä ja mielekästä, tavoitteellista tekemistä, sinun kannattaa tutustua Kajaanin Klubitalo Tönärin toimintaan.  Se on matalan kynnyksen yhteisö, joka tarjoaa yli 18-vuotiaille työikäisille yhteisöllistä tekemistä ja yksilöllistä tukea kohti yksilön tavoitteita ja jatkopolkuja. Maksuttomaan toimintaan sinulla on mahdollisuus osallistua omien tarpeiden, tavoitteiden ja voimavarojen mukaan. Toiminnassa voit olla mukana sekä paikan päällä että verkossa toimivassa eKlubitalossa.

    Lisätietoa Klubitalo Tönäri – Nuorten Ystävät(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)  

    Yhteisöllisyyttä ja yksilöllistä tukea saat Virtuaaliklubitalo Virkusta. Virtuaaliklubitalon maksuton toiminta on tarkoitettu sinulle, joka koet tarvitsevasi tukea arkeen, työllistymiseen tai opiskeluun liittyvissä asioissa sekä kaipaavat yhteisöä ja mielekästä, tavoitteellista tekemistä arkeensa. Virkku tarjoaa jäsenilleen digiohjausta. Toiminta toteutuu pääosin virtuaalisesti, mutta myös lähitapaamiset ovat mahdollisia. Lisätietoa saat täältä Virkku – Nuorten Ystävät(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Kuntoutusäätiön verkkosivuilta löydät tietoa ja tukea oppimisen haasteisiin. Kuntoutussäätiöllä toimii OPPI JA MIELI- ryhmä etänä, jonne on jatkuva haku. Ryhmä on tarkoitettu nuorille ja aikuisille, joilla oppimisen vaikeudet tai mielenterveyden haasteet vaikeuttavat opinnoissa tai työssä pärjäämistä tai niihin hakeutumista.

    Ryhmätoiminta – Kuntoutussäätiö(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Mielenterveysseuran paikallisyhdistys Mieli Kainuu mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden hyväksi – pieniä ja suuria mielitekoja, jotka auttavat ihmisiä kriiseissä, tukee vaikeina aikoina ja vahvistaa alueemme hyvinvointia. Yhteystiedot ja tukipalvelut löydät täältä:

    MIELI Kainuun mielenterveys ry(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Nyyti ry on opiskelijoiden mielenterveystyötä tekevä järjestö. Oikeus mielenterveyteen kuuluu jokaiselle opiskelijalle. Nyyti palveluista löydät vinkkejä ja työkaluja sinun oman ja vertaisten mielestä välittämiseen.
    Nyytin periaatteina on varmistaa yhteiskunta, jossa opiskelijoilla on mahdollisuus voida hyvin. Mielellä on väliä!

    Nyyti ry- Opiskelijoiden mielenterveystyö(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Ohjaamo on paikka, josta saat apua työhön, koulutukseen ja arkeen liittyvissä asioissa. Useat Ohjaamot eri puolilla Suomea tarjoavat tietoa ja ohjausta nopeasti ja tarpeiden mukaan. Elämässä eteenpäin – ohjausta tuotetaan alle 30 -vuotiaille. Kajaanissa toimii Ohjaamo ja palvelee myös koko Kainuun asukkaita.

    Palvelut – Ohjaamo Kajaani(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Ohjaamojen Onni tarjoaa maksutonta tukea 18-29-vuotiaille koko Suomessa. Diagnooseja ei tarvita, ja tukea on mahdollista saada myös anonyymisti. Ohjaamojen Onnista löydät mm. valtakunnallisia ryhmätoimintoja.

    Ohjaamojen Onni – tukea matalalla kynnyksellä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Ohjaamojen Onni – Nepsy ryhmät(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Starttipaja: Kajaanissa toimivan Starttipajan toiminta on 17-29 -vuotiaille työelämän ja koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille suunnattua tavoitteellista ja sopimuksellista ryhmä- ja yksilövalmennusta.

    Kainuun Kulttuuripaja Marilyn: Toiminta on suunnattu 17–35-vuotiaille, ja se on matalan kynnyksen toimintaa, johon voit osallistua omien tarpeidesi ja kiinnostuksesi mukaan. Se voi olla ohjattua, omatoimista tai vaikka pelkkää uteliaisuuden herättämää tutustumista. Toiminta tukee sinua löytämään omat vahvuutesi ja potentiaalisi sekä tarjoaa mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä niin fyysisesti, psyykkisesti kuin sosiaalisestikin. Kulttuuripajamallin avulla voit kokea osallisuuden ja yhteisöllisyyden tunteita, vahvistaa itseluottamustasi ja löytää uusia voimavaroja. Toiminta auttaa myös selkiyttämään elämäsi tavoitteita, haaveita ja tulevaisuuden suunnitelmia.

    Kainuun kulttuuripaja Marilyn esittelyvideo

    Peluuri vähentää ja ehkäisee rahapelaamisesta aiheutuvia sosiaalisia, taloudellisia sekä terveydellisiä haittoja. Peluurin perustehtävä on tuottaa sähköisiä tuki-, ohjaus- ja neuvontapalveluita sekä välittää tietoa peliongelmasta, sen ehkäisystä ja hoidosta. Peluurista saat myös oma-apuun ja vertaisuuteen perustuvaa tukea.

    Peluuri auttaa, kun pelaaminen haittaa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Pienituloisille on myös tuettuja lomia. Lomajärjestäjiä löydät seuraavasta linkistä:

    Tuetut lomat: Lomajärjestöjen yhteistyöryhmä LYR(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    ADHD – liitto järjestää yhdessä Maaseudun terveys- ja lomahuollon kanssa vertaislomia, jotka eivät ole sopeutumisvalmennuskursseja, mutta samaan aikaan kohteessa lomailee samassa elämäntilanteessa olevia perheitä.

    Vertaislomat – ADHD-liitto(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Aikuisen, yli 18-vuotiaan ADHD: