Siirry sisältöön

Sivun sisältö:

    ADHD:n hoito perustuu tutkimuksiin ja diagnoosiin. Diagnoosin tekee psykiatri ammattilaisen tekemien haastattelujen ja selvityksien perusteella. Mikäli ADHD-oireet aiheuttavat merkittävää haittaa henkilön toimintakyvylle aikuisuudessa, on oireiden hoito tarpeellista. Asianmukainen hoito voi merkittävästi edistää henkilön toimintakykyä ja hyvinvointia.

    Psykiatrin tapaamisella sinulle kirjataan yksilöllinen hoito- ja kuntoutussuunnitelma, jossa ilmenee kannan otto ja suositukset sinun yksilöllisten tarpeiden mukaisista lääkkeellisistä ja/ tai lääkkeettömistä hoito- ja kuntoutustoimista. Kuntoutumisessa on tärkeää vahvistaa olemassa olevia taitoja ja ratkaista toimintakykyä alentavia haasteita harjoittelemalla uusi toimintatapoja.

    Hoito- ja kuntoutussuunnitelma voi sisältää:

    • lääkehoitoa
    • neuvontaa (psykoedukaatio)
    • valmennusta tai ohjausta jäsentämään päivittäisiä toimintoja
    • vertaistukea esimerkiksi ammattilaisten ohjaamassa ryhmässä
    • toimintaterapeutin ohjausta ja arviointia
    • ADHD:n nettiterapiaa ja/tai psykoterapiaa (lääkärin B- lausunnolla)

    Mikäli KELAn vaativan kuntouksen kriteerit täytyvät, ammattilaisen lausunnolla voit saada

    Toimintaterapiaa

    Psykoterapiaa

    Neuropsykiatrista valmennusta

    Etänä tapahtuvaa neuropsykologista kuntoutusta

    Terveydenhuollon ammattilaisen kanssa voit palata keskittymisen omahoito-ohjelmaan(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) ohjatusti, jolloin saat omahoito-ohjelman rinnalle ammattilaisen tuen. Tästä käytetään nimitystä ohjattu omahoito. Mikäli sinulla on ADHD:n lisäksi ahdistusta, masennusta, unettomuutta, riippuvuuksia tai sosiaalista jännittämistä, saattaisit hyötyä kognitiivisesta lyhytterapiasta, jonka tarve arvioidaan yksilöllisesti.

    ADHD- liiton opas Aikuisen arki toimimaan(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), on monipuolinen opas arjen haasteiden sujuvoittamiseksi. Opasta voit joko seurata itse tai käydä yhdessä työntekijän kanssa läpi.

    Aikuisen, yli 18-vuotiaan ADHD: