Siirry sisƤltƶƶn

Sivun sisƤltƶ:

    Saat sinulle myƶnnetyistƤ palveluista kirjallisen pƤƤtƶksen. Jos tilanteesi avun ja tuentarpeen suhteen muuttuvat, muistathan olla yhteydessƤ vammaisten sosiaalityƶhƶn.

    Vammaispalvelulain mukaisia palveluita ovat:

    • Valmennus
    • Henkilƶkohtainen apu
    • Erityinen osallisuuden tuki
    • Tuettu pƤƤtƶksenteko
    • Vaativa moniammatillinen tuki
    • Asumisen tuki
    • Lapsen asumisen tuki
    • EsteettƶmƤn asumisen tuki
    • Lyhytaikainen huolenpito
    • PƤivƤtoiminta
    • Kehitysvammaisten tyƶtoiminta
    • Liikkumisen tuki
    • Taloudellinen tuki hengityslaitteen varassa elƤvƤlle henkilƶlle
    • Taloudellinen tuki

    Saat lisƤtietoa vammaispalvelulain mukaisista palveluista vammaisten sosiaalityƶstƤ: Palvelun hakeminen ja yhteystiedot | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Valmennuksen kautta saat tukea itsenƤisessƤ elƤmƤssƤ tarvittaviin taitoihin, joilla vahvistetaan sinun toimintakykyƤsi esimerkiksi elƤmƤn muutostilanteissa. Valmennus voi olla mm. teknisten laitteiden ja digisovellusten kƤytƶn oppimista, liikkumista eri ympƤristƶissƤ, itsenƤistymiseen tarvittavia taitoja, harjoittelua rahankƤytƶssƤ ja kodinhoidossa tai kommunikoinnissa. Valmennus on mƤƤrƤaikaista, tavoitteellista palvelua, ja siihen tulee sitoutua. Valmennusta voi saada lapsi, nuori, aikuinen. On kuitenkin tƤrkeƤ muistaa, ettƤ lƤƤkinnƤllinen kuntoutus esimerkiksi puhe- tai toimintaterapia ovat ensisijaisia vammaispalvelulain mukaiseen valmennukseen nƤhden.  

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa Valmennus ā€“ THL.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

    Henkilƶkohtainen apu on toisen ihmisen antamaa apua niissƤ tavanomaisen elƤmƤn toimissa ja tehtƤvissƤ, jotka muutoin itse tekisit, jos toimintarajoite ei sitƤ estƤisi.

    Henkilƶkohtaista apua sinulla on oikeus saada, jos sinulla on vƤlttƤmƤtƶn avun tarve:

    • pƤivittƤisissƤ toimissa. VƤhimmƤis- tai enimmƤistuntimƤƤrƤƤ ei ole, vaan arviointi tehdƤƤn yksilƶllisen tarpeen perusteella.
    • tyƶssƤ tai opiskelussa. VƤhimmƤis- tai enimmƤistuntimƤƤrƤƤ ei ole, vaan arviointi tehdƤƤn yksilƶllisen tarpeen perusteella.
    • vuorovaikutuksessa, vapaa-ajan toiminnassa tai yhteiskunnallisessa osallistumisessa. Vuorovaikutukseen sisƤltyy muun muassa tarvittava apu ystƤvien, sukulaisten sekƤ muiden ihmisten tapaamisessa tai muussa yhteydenpidossa. Yhteiskunnallinen osallistuminen sisƤltƤƤ esimerkiksi jƤrjestƶtoimintaan osallistumisen. Tunteja myƶnnetƤƤn vƤhintƤƤn 30 tuntia kuukaudessa, mutta tarvittaessa se voi olla vƤhempikin mƤƤrƤ.

    Henkilƶkohtaisen avun saaminen edellyttƤƤ myƶs, ettƤ kykenet muodostamaan ja ilmaisemaan tahtosi avun sisƤllƶstƤ itsenƤisesti tai tuettuna valitsemaasi kommunikaation keinoa kƤyttƤen.

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa Henkilƶkohtainen apu – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Henkilƶkohtaisen avun sijasta voidaan myƶntƤƤ erityisen osallisuuden tukea:

    • jos osallisuuttasi ei voida tukea henkilƶkohtaisella avulla
    • et kykene itsenƤisesti tai tuettuna muodostamaan ja ilmaisemaan tahtoasi avun sisƤllƶstƤ tai
    • henkilƶkohtainen apu ei ole sinulle sopiva palvelu

    Erityisen osallisuuden tuki voi olla tukemassa sinua sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja sinulle mieluisan vapaa-ajan toiminnan lƶytƤmisessƤ sekƤ toteuttamisessa. Toiminta voi olla kodin ulkopuolella olevaa tai kotona tapahtuvaa toimintaa.

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa Erityinen osallisuuden tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Tuettu pƤƤtƶksenteko tukee silloin, jos sinun tƤytyy tehdƤ omaa elƤmƤƤsi koskevia merkittƤviƤ pƤƤtƶksiƤ, mutta et kykene niihin yksin. MerkittƤvillƤ pƤƤtƶksillƤ ei tarkoiteta jokapƤivƤiseen elƤmƤƤn kuuluvia pƤƤtƶksiƤ. Tilanteen, joihin saattaisi liittyƤ merkittƤvƤƤ pƤƤtƶksentekoa, voivat olla esimerkiksi: 

    • elƤmƤn suuret taitekohdat, kuten koulun alkaminen, opiskelu- tai tyƶpaikan valinta, 
    • suuret muutokset perheessƤ tai
    • muutto pois lapsuudenkodista tai toiselle paikkakunnalle. 

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa Tuettu pƤƤtƶksenteko – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Joskus sinulla voi olla palveluntarpeita, joihin vastaaminen edellyttƤƤ tiivistƤ ja pitkƤkestoista vaativan moniammatillisen ryhmƤn yhteistyƶtƤ. Vaativa moniammatillinen tuki on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilƶiden yhteistyƶssƤ toteuttama palvelukokonaisuus. Voit saada vaativaa moniammatillista tukea, jos sinulla on elƤmƤssƤsi vaativa tilanne, jota ei pystytƤ ratkaisemaan yksittƤisillƤ sosiaali- ja terveydenhuollon toimenpiteillƤ taikka palveluilla ja joka edellyttƤƤ moniammatillista tyƶskentelyƤ.

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa Vaativa moniammatillinen tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Asumisen tukea voit saada, jotta voit asua mahdollisimman itsenƤisesti. Se tarkoittaa apua ja tukea pƤivittƤisissƤ toimissa, vuorovaikutuksessa ja osallisuudessa sekƤ niissƤ itsehoitoa vastaavissa toimenpiteissƤ, jotka liittyvƤt terveyden yllƤpitoon sekƤ pitkƤaikaisen sairauden ohjeiden mukaiseen hoitoon. PelkƤstƤƤn avun tarve esimerkiksi viikko- tai suursiivouksessa, lumenluonnissa tai asunnon remontoinnissa eivƤt oikeuta yksittƤisinƤ toimintoina asumisen tukeen.

    Asumisen tuki on mahdollista jƤrjestƤƤ esimerkiksi

    • henkilƶn yksityisasuntoon
    • useamman henkilƶn yhteiseen asuntoon
    • normaalin asuntokannan seassa olevaan asuntoryhmƤƤn tai erillisistƤ asunnoista koostuvaan asuntojen verkostoon tai 
    • ryhmƤmuotoisesti toteutettuun asumiseen. 

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa asumisen tuesta, mutta myƶs sosiaalihuoltolain mukaisista asumispalveluista eli tilapƤisestƤ asumisesta, tuetusta asumisesta, yhteisƶllisestƤ asumisesta ja ympƤrivuorokautisesta palveluasumisesta: Asumisen tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Lapsen asumisen tuen tarkoituksena on turvata lapsen mahdollisuus asua kotona oman perheensƤ kanssa. Vammaiselle lapselle ja hƤnen perheelleen jƤrjestetƤƤn sellainen asumisen tuki, joka mahdollistaa lapselle hƤnen ikƤƤnsƤ ja kehitysvaiheeseensa nƤhden tarpeellisen hoidon ja huolenpidon, osallisuuden ja turvallisen kasvuympƤristƶn. Lapsen kotona asuminen turvataan riittƤvillƤ, lapsen ja perheen tarpeiden mukaisilla vammaispalvelulain ja muiden lakien perusteella kotiin jƤrjestettƤvillƤ palveluilla ja tuella. Jos kotiin jƤrjestetystƤ yksilƶllisestƤ avusta ja tuesta huolimatta lapsen ei ole mahdollista asua kotona perheensƤ kanssa, lapsen asuminen voidaan jƤrjestƤƤ kodin ulkopuolella.

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa Lapsen asumisen tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Sinulla voi olla oikeus saada kohtuullinen tuki esteettƶmƤƤn asumiseen. Olennaista on vamman tai sairauden aiheuttama toimintarajoite, joka estƤƤ asumisen omassa kodissa ilman esteettƶmƤn asumisen tukea. EsteettƶmƤn asumisen tukeen kuuluvat:

    • asunnon muutostyƶt
    • esteiden poistaminen asunnon vƤlittƶmƤstƤ lƤhiympƤristƶstƤ
    • esteettƶmƤn asumisen mahdollistavat vƤlineet ja muut tekniset ratkaisut
    • esteettƶmƤn asumisen suunnittelu.

    Hyvinvointialue voi antaa vƤlineitƤ ja muita teknisiƤ ratkaisuja korvauksetta vammaisen henkilƶn kƤyttƶƶn.

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa EsteettƶmƤn asumisen tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Lyhytaikaista huolenpitoa voit saada silloin, kun huolenpidosta vastaavat lƤheiset ovat lyhytaikaisesti estyneet huolehtimasta sinusta, joka tarvitset lƤheisten poissaoloaikana apua tai tukea pƤivittƤisissƤ toimissa tai valvontaa turvallisuuden vuoksi. Voit saada lyhytaikaista huolenpitoa myƶs silloin, kun sinusta huolehtivat lƤheiset henkilƶt tarvitsevat lepoa ja virkistystƤ. Lyhytaikainen huolenpito on tarkoitettu kaikenikƤisille vammaisille henkilƶille.

    On tƤrkeƤ muistaa, ettƤ omaishoitolain mukainen omaishoitajan vapaan aikaisen huolenpidon jƤrjestƤminen on ensisijaista suhteessa lyhytaikaiseen huolenpitoon. Myƶs perusopetuslain mukaan lapselle jƤrjestetty aamu- ja iltapƤivƤtoiminta on ensisijainen palvelu suhteessa lyhytaikaiseen huolenpitoon.

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa Lyhytaikainen huolenpito – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Sinulla on mahdollisuus osallistua pƤivƤtoimintaan, jos et ole vanhuuselƤkkeellƤ, tarvitset tukea osallisuuteen etkƤ kykene osallistumaan esimerkiksi tyƶtoimintaan. PƤivƤtoiminnan tarkoituksena on tukea sosiaalista vuorovaikutustasi, osallisuuttasi, toimintakykyƤsi ja omia vahvuuksiasi.

    PƤivƤtoimintaa jƤrjestetƤƤn sinun tarpeidesi ja voimavarojen mukaan siten, ettƤ toiminta mahdollistaa sƤƤnnƶllisen pƤivƤ- ja viikkorytmin sekƤ riittƤvƤn levon. PƤivƤtoimintaa jƤrjestetƤƤn viitenƤ pƤivƤnƤ viikossa, ellei pienempi mƤƤrƤ riitƤ vastaamaan tarpeitasi. Sinulla on oikeus saada maksuttomat matkat pƤivƤtoimintaan, jos sinulla on erityisiƤ vaikeuksia liikkumisessa etkƤ pysty itsenƤisesti kƤyttƤmƤƤn julkista joukkoliikennettƤ ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa PƤivƤtoiminta – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Kehitysvammaisten tyƶtoiminnalla saat tukea tyƶ- ja toimintakykyysi sekƤ sillƤ edistetƤƤn pƤƤsyƤ tyƶelƤmƤƤn. Voit saada maksuttomat matkat kehitysvammaisten tyƶtoimintaan, jos sinulla on erityisiƤ vaikeuksia liikkumisessa etkƤ pysty itsenƤisesti kƤyttƤmƤƤn julkista joukkoliikennettƤ ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia.

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa TyƶllistymistƤ tukeva toiminta ja tyƶtoiminta – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Ensisijaisesti sinua tuetaan kƤyttƤmƤƤn julkista joukkoliikennettƤ, johon kuuluu myƶs kutsu- ja palveluliikenne. Jos saat kƤyttƶƶsi liikkumisen tuen, sillƤ turvaat mahdollisimman itsenƤisen liikkumisen ja tavanomaisen elƤmƤn. Liikkumisen tukea jƤrjestetƤƤn tyƶ- ja opiskelumatkoihin sekƤ tyƶllistymistƤ tukevan toiminnan, tyƶtoiminnan ja pƤivƤtoiminnan sekƤ muun tavanomaisen elƤmƤn matkoihin.

    Matkoja voidaan myƶntƤƤ muun tavanomaisen elƤmƤn matkoina vƤhintƤƤn 18 yhdensuuntaista matkaa kuukaudessa, ellet hae tƤtƤ pienempƤƤ mƤƤrƤƤ matkoja. Matkasta peritƤƤn enintƤƤn julkisen liikenteen maksua vastaava maksu tai siihen verrattava kohtuullinen maksu.  

    KaiĀ­nuun hyĀ­vinĀ­voinĀ­tiaĀ­lueelĀ­la liikĀ­kuĀ­miĀ­sen tuen toĀ­teutĀ­taĀ­misĀ­taĀ­pana on henĀ­kiĀ­lƶĀ­kohĀ­taiĀ­nen apu,ā€‹ kulĀ­jeĀ­tusĀ­palĀ­veĀ­lu ja siiĀ­hen tarĀ­vitĀ­taesĀ­sa liiĀ­tetĀ­tƤĀ­vƤ saatĀ­taĀ­jan apu tai tuĀ­ki. Liikkumisen tukea ei esimerkiksi ole vƤlttƤmƤtƶntƤ jƤrjestƤƤ taksimatkoina silloin, kun kykenet kƤyttƤmƤƤn julkista joukkoliikennettƤ henkilƶkohtaisen avun avulla. 

    On tƤrkeƤ muistaa, ettei liikkumisen tuen tarkoituksena ole korvata puuttuvaa julkista liikennettƤ, eikƤ sitƤ myƶnnetƤ pelkƤstƤƤn ajo-oikeuden menettƤmisen vuoksi.

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa Liikkumisen tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Sosiaalihuollon jƤrjestƤmƤt palvelut hengityslaitteen varassa elƤvƤlle henkilƶlle

    Hengityslaitteen varassa elƤvƤllƤ henkilƶllƤ tarkoitetaan sinua, jonka elƤmƤn yllƤpitƤminen edellyttƤƤ henkitorviavanteen kautta toteutettavaa tai muuta pysyvƤƤ taikka pitkƤaikaista ympƤrivuorokautisesti laitteen avulla toteutettavaa hengitystukihoitoa.

    Hengityslaitteen varassa elƤvƤn henkilƶn palvelut jƤrjestetƤƤn 1.1.2025 alkaen (viimeistƤƤn 1.1.2028) vammaispalvelulain mukaisina palveluina. Hengityslaitteen varassa elƤvƤn henkilƶn tuki pƤivittƤisissƤ toimissa voidaan jƤrjestƤƤ asumisen tukena. Asumisen tuki sisƤltƤƤ tarvittavan avun ja tuen pƤivittƤisissƤ toimissa, vuorovaikutuksessa ja osallisuudessa sekƤ niissƤ itsehoitoa vastaavissa toimenpiteissƤ, jotka liittyvƤt terveyden yllƤpitoon ja pitkƤaikaisen sairauden ohjeiden mukaiseen hoitoon. Asumisen tuki voidaan jƤrjestƤƤ esimerkiksi myƶntƤmƤllƤ

    1) henkilƶkohtaista apua

    2) kotihoitoa ja sosiaaliohjausta 

    3) kotisairaanhoito sekƤ henkilƶn tarvitsemat muut terveydenhuollon palvelut.

    Asumisen tuki on maksuton palvelu. Asumisen tuessa vastuu terveydenhuollon palveluiden sisƤllƶstƤ ja niiden toteuttamisesta on terveydenhuollon viranomaisilla.

    Hengityslaitteen varassa elƤvƤllƤ henkilƶllƤ on mahdollisuus saada taloudellista tukea yllƤpitokustannuksiinsa silloin, kun hƤn ei ole terveydenhuollon laitoshoidossa. 

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa Hengityslaitteen varassa elƤvƤn henkilƶn palvelut – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    Taloudellinen tuki voidaan myƶntƤƤ sinulle pƤivittƤisten toimien, liikkumisen, vuorovaikutuksen tai vapaa-ajan toimintojen mahdollistamiseksi. Taloudellista tukea voidaan myƶntƤƤ mƤƤrƤrahojen puitteissa. Taloudellisena tukena voidaan korvata puolet teknisten ratkaisujen ja muiden kuin lƤƤkinnƤllisen kuntoutuksen vƤlineiden hankkimisesta aiheutuvista kohtuullisista kustannuksista.

    Korvattavia vƤlineitƤ ja teknisiƤ ratkaisuja olisivat esimerkiksi: 

    • kommunikointimahdollisuuksia lisƤƤvƤt viestintƤvƤlineet, 
    • toimintarajoitteen vuoksi perustellut kodinkoneet,
    • harrastus- ja vapaa-ajan toiminnoissa tarpeelliset vƤlineet ja laitteet, 
    • sekƤ erilaiset turvallisuusvƤlineet ja -laitteet sekƤ niihin liittyvƤt tekniset ratkaisut. 

    Hyvinvointialue korvaa kokonaan toimintarajoitteen edellyttƤmƤt vƤlttƤmƤttƶmƤt ja kohtuulliset muutostyƶt, jotka tehdƤƤn vakiomalliseen vƤlineeseen tai muuhun tekniseen ratkaisuun sekƤ autoon tai muuhun kulkuvƤlineeseen. Esimerkiksi autoon tehtƤviƤ muutostƶitƤ voi olla ajohallintalaitteet, ohjaustehostin tai kƤƤntyvƤ istuin.

    Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen sivuilla on vammaispalvelujen kƤsikirja, josta saat lisƤtietoa Taloudellinen tuki – THL(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

    VamĀ­maisĀ­ten henĀ­kiĀ­lƶiĀ­den perĀ­heĀ­hoiĀ­to on huoĀ­lenĀ­piĀ­don jƤrĀ­jesĀ­tƤĀ­misĀ­tƤ perĀ­heĀ­hoiĀ­taĀ­jan ykĀ­siĀ­tyisĀ­koĀ­disĀ­sa tai hoiĀ­detĀ­taĀ­van koĀ­toĀ­na. PerĀ­heĀ­hoiĀ­to tarĀ­joaa sinulle perĀ­heen arĀ­keen liitĀ­tyĀ­viƤ kunĀ­touĀ­tuĀ­misĀ­ta edisĀ­tƤĀ­viƤ ihĀ­misĀ­suhĀ­teiĀ­ta, joĀ­ka pƤiĀ­vƤiĀ­siƤ koĀ­din asĀ­kaĀ­reiĀ­ta, ykĀ­siĀ­lƶlĀ­lisĀ­tƤ hoiĀ­toa ja turĀ­valĀ­liĀ­suutĀ­ta. PerĀ­heĀ­hoiĀ­to voi olĀ­la lyĀ­hyĀ­taiĀ­kaisĀ­ta, osaĀ­vuoĀ­roĀ­kauĀ­tisĀ­ta tai pitĀ­kƤaiĀ­kaisĀ­ta ja se soĀ­pii kaiĀ­keĀ­niĀ­kƤiĀ­silĀ­le.

    PitĀ­kƤaiĀ­kaiĀ­nen perĀ­heĀ­hoiĀ­toĀ voi olĀ­la joĀ­ko itĀ­seĀ­nƤiĀ­seen elƤĀ­mƤƤnĀ suunĀ­taaĀ­vaĀ vƤĀ­liĀ­vaiĀ­he tai pyĀ­syĀ­vƤ asuĀ­miĀ­sen ja elƤĀ­miĀ­sen jƤrĀ­jesĀ­teĀ­ly. PerĀ­heĀ­hoiĀ­to on vaihĀ­toehĀ­to palĀ­veĀ­luaĀ­suĀ­miĀ­selĀ­le.Ā LyĀ­hyĀ­taiĀ­kaiĀ­nen perĀ­heĀ­hoiĀ­to on tarĀ­koiĀ­tetĀ­tu vamĀ­maiĀ­sen henĀ­kiĀ­lƶn koĀ­toĀ­na asuĀ­miĀ­sen tuĀ­keĀ­miĀ­seen tai mahĀ­dolĀ­lisĀ­taĀ­maan omaisĀ­hoiĀ­taĀ­jien vaĀ­paiĀ­den toĀ­teuĀ­tuĀ­miĀ­sen.Ā LisƤtietoa tƤstƤ:Ā Perhehoito | Kainuun hyvinvointialue(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)Ā 

    Vammaisen aikuisen hoito- ja palveluketju: